MALO O MENI

Srbi su južnoslovenski narod nastanjen prvenstveno u Srbiji gdje čine 75 % populacije. U Bosni i Hercegovini, po popisu iz 1991. godine Srbi su brojali oko 1.4 miliona. U Hrvatskoj, 1991. godine bilo je oko 580.000 Srba, dok današnje procjene smanjuju taj broj na 200.000, što je posljedica rata. U Crnoj Gori po zvaničnoj statistici,s oko 198.446 pripadnika čine oko 32 % stanovništva,po nezvaničnoj medjutim,procene se kreću i do 15% populacije. Manje Srba živi u Makedoniji, Sloveniji, Rumuniji, Albaniji i Mađarskoj.

Srbi takođe žive i u dijaspori, prvenstveno u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, SAD-u, Kanadi i Australiji. Procjene ukupnog broja Srba u dijaspori se krecu izmedju 1.5 i 3 miliona.

Najveće urbani centri Srba u SCG su u Beogradu (2.000.000), Novom Sadu (oko 250.000), Nišu (200.000) te u BiH Banjaluci (200.000).

U inostranstvu, značajan broj gradske populacije se nalazi u Chicagu (kao i cijelojsaveznoj državi Ilinois), te u Torontu i južnoj provinciji Ontario.

Jezik [uredi – уреди]

Srbi govore srpskim jezikom. Za detaljniji opis srpskog jezika, pogledajte članak srpski jezik.

Srbi koji su dali doprinos čovječanstvu [uredi – уреди]

Srbi su igrali zapaženu ulogu u razvoju umjetnosti i nauke.

Grupu zapaženih srpskih intelektualaca uključuju naučnici:

nobelovac:

književnici:

14 komentara

  1. Pobogu, ljudi, Tesla je Američanin… Jedino njihovo državljanstvo ima… Jedino u njih su njegovi izumi registrirani i patentirani… U njih je umro, u njih je proveo veći dio života… U njegovom selu u Hrvatskoj samo je bila njegaova majka koja nikad nije doživjela da se u njihovo selo uvede ijedan od Teslinih izuma… Ni dan danas, nema struje… 😉

    Aj, pozz, nastavte se prepirat! Joj, zbog vas moram ovaj blog staviti u favorite, iz ovih stopa… Dajete mi materijala. 😛

Komentariši